Schoonmaken camper: Hoe doe je dit goed en tegelijk zo snel mogelijk?

Ongelegen klus

Schoonmaken camperAls je een geweldige campervakantie hebt gehad in een camper, dan komt bij thuiskomst een minder leuk klusje om de hoek kijken; het schoonmaken ervan. Meestal komt dit na een leuke campervakantie niet echt gelegen. Het is namelijk geen personen auto die je even in een half uurtje schoon hebt.

Voor het van binnen en buiten schoon maken van de camper moet je toch zeker 2 uur rekenen. En zonder het juiste gereedschap nog wel wat meer…

Daarom hier enkele tips om de camper zo snel en efficiënt mogelijk toch goed schoon te krijgen. En met goed schoon bedoel ik zo schoon dat je niet alsnog schoonmaakkosten in rekening krijgt gebracht door de verhuurder van de camper.

Buitenkant schoonmaken

Laten we eerst beginnen met het schoonmaken van de buitenkant van de camper. Tijdens de reis krijgt de buitenkant van de camper het zwaar te verduren. Een camper huur je om veel kilometers mee te maken, dus het is niet gek dat deze dan goed vies is geworden. Vooral als je veel onder bomen hebt gestaan of langere tijd op een plek, dan kan ook het dak aardig smerig zijn geworden. 

Schoonmaken camper door verhuurder

Meestal is er er wel de mogelijkheid om de gehuurde camper door de verhuurder te laten schoonmaken. De meest verhuurders vinden dit niet erg, omdat zij dan zeker weten dat de camper goed en op de juiste manier wordt schoongemaakt.

Niet erg
Ook wij als verhuurder vinden het niet erg om de camper zelf schoon te maken. Bij de schoonmaak zie je namelijk altijd precies welke gebreken er aan de camper zijn en kun je die zo nodig oplossen voor de volgende huurder.

Als huurder voorkom je hiermee dat je onverhoopt beschadigingen aan brengt bij het zelf schoonmaken van de camper. Het schoonmaken kost bij ons (in 2014) €50, – voor de buitenkant. Bij andere verhuurders varieert dit tussen de €40,- en de €100,-.

De wasstraat voor campers

Als je geen zin hebt of je hebt simpelweg de energie niet om de camper zelf schoon te maken kun je er voor kiezen om de camper door een wasstraat te doen. Let wel; door een camper wasstraat. De wasstraat voor  personen auto’s is hiervoor niet geschikt.

Een half uurtje

Eerst wordt de camper gewassen en vervolgens wordt deze van een waslaag voorzien. Meestal duurt dit ongeveer een half uurtje. Gemiddeld ben je voor een camper wasbeurt bij de camper wasstraat €45,- kwijt.

Zelf  de camper schoon maken

Als je er voor kiest om de buitenkant van de camper zelf schoon te maken, zorg er dan eerst voor dat alle ramen goed dicht zijn. Werk vervolgens systematisch van boven naar beneden, dus eerst het dak en dan pas de zijkanten. En ook op de zijkanten werk je van boven naar beneden.

Je kunt er voor kiezen om een hogedrukspuit hiervoor te gebruiken, maar pas wel op. Een camper is met de kitlaag die onder de rubbers van de ramen zitten gevoeliger voor schade dan bijvoorbeeld een personenauto. Spuit dus nooit heel dicht op de camper! Het gebruik van een gewone tuinslang werkt trouwens uitstekend.

Eerst afspoelen

Spoel de camper eerst helemaal af zodat het dikste vuil verdwenen is, of in ieder geval kan weken. Daardoor wordt het schoonmaken met een spons of zachte borstel makkelijker.

Vooral de voorkant van de camper zit na de vele kilometers onder het vuil van allerlei soorten vliegen. Als er veel zon is geweest, kunnen deze helemaal uitgedroogd zijn en hardnekkig vast zitten.

Soort borstels

Telescoop borstel voor schoonmaken camperGebruik geen te harde borstels, die kunnen namelijk krassen veroorzaken. Omdat een camper nogal hoog is, is het het erg makkelijk om een telescoop borstel te gebruiken. Dit is een borstel met een uitschuifbaar handvat waardoor je ook bij hoger gelegen plekken kan komen.

Op een trap staan schoonmaken met je armen naar boven gericht kost namelijk de nodige inspanning.  

De ramen

Zorg er voor dat je de kunststof ramen niet schoonmaakt met een agressief schoonmaakmiddel. Dit kan schade aanbrengen aan deze ramen. Spoel ze enkel met lauw water af en gebruik hierbij een zachte spons.

Het dak

C titisee 29Bij het schoonmaken van het dak is het belangrijk dat je zo weinig mogelijk op het dak zelf loopt. Als er een dakrek met een vaste trap op de camper is gemonteerd, kun je er van uit gaan dat het dak wel beloopbaar is. Maar ook dan blijft het uitkijken voor het maken van deuken.

Wij adviseren de mensen altijd om enkel op de sporten van de trap en het dakrek te gaan staan. Dus niet op het dak zelf.

Zelfstaande trap
Nog makkelijker is om een zelfstaande trap te gebruiken waarmee je vanaf de zijkant bij het dak kan. Gebruik nooit een ladder die je tegen de camper aan zet. Deze kan deuken veroorzaken en bij het schuren tegen de camper kunnen krassen ontstaan.

Schoon genoeg?

Wat ons betreft is de camper schoon genoeg als je voor het oog geen vuil en strepen meer ziet. Als richtpunt kun je jezelf na het schoonmaken de vraag stellen of je hem in deze staat zelf weer zou willen meekrijgen.

Binnenkant schoonmaken

Ook de binnenkant van de camper kan na één of meerdere weken intensief gebruik wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Broodkruimels, vliegen en moddervoeten veroorzaken het nodige vuil. Ook tijdens het koken kan er veel vuil ontstaan.

Schoonmaken camper door verhuurder

Ook voor de het schoonmaken van de binnenkant geld dat de verhuurder meestal wel de mogelijkheid bied om de camper door de verhuurder schoon te maken. Bij ons kan dit tegen een vergoeding (in 2014) van €50,-. Bij de meeste verhuurders zit je ook hierbij tussen de €40 en de €100,-.

Zelf schoon maken

Dethleffs camper ruime banken met gordelsZorg er eerst voor dat alle persoonlijke bezittingen uit de camper zijn verwijderd. Het is het handigst om vervolgens alle losse delen te verwijderen, zoals de losse kussens en verwijderbare matten. Door dan overal met de stofzuiger bij langs te gaan ben je al een heel eind in de goede richting.

Denk hierbij aan de vloer, de kussens en alle gaatjes en kiertjes die je hiermee kan schoonmaken. Daarna pak je een schoonmaakdoek en een emmer met water met daarin allesreiniger. Daarmee neem je alle oppervlakten af, zoals de kastjes, de tafels en het dashboard.

Keuken en toilet

Bij het keukentje zitten vaak veel vetvlekken door het koken. Hier zul je dus extra aandacht aan moeten besteden om het goed schoon te krijgen. Ook de koelkast is een punt van aandacht. Vaak is er wel iets gemorst door het rijden of het gebruik.

Omdat de volgende huurder zijn etenswaren hier ook weer in wil bewaren, wordt deze altijd goed op schoonheid gecontroleerd.

Geen sporen en geuren
Het zelfde geld voor de toiletruimte. Ook hier is het van belang dat deze goed wordt schoongemaakt en er geen geuren of sporen meer te ruiken of te zien zijn. Verwijder dus alle resten van zeep en ook eventuele kalkaanslag. Vergeet ook de spiegels niet vleer en vlek vrij te maken.

De kussens en de vloer

De kussens kun je schoon maken met wat lauw water. Als er vlekken in zitten die er echt niet uit willen, dan zal de verhuurder daar een vergoeding voor vragen. Hiervoor moet namelijk een schoonmaakbedrijf ingehuurd worden.

Als de vloerbedekking bestaat uit een zacht soort, dan kun je deze schoonmaken met wat lauw water en zeep. Bestaat de vloerbedekking uit uit zijl, dan kun je deze eenvoudig afnemen met een dweil. 

Helemaal klaar!

De hele camper weer spik en span? Je kunt er achter zijn gekomen dat het misschien toch verstandig was geweest om tijdens de vakantie ook even de stoffer en blik ter hand te nemen. Of even de neus van de camper bij een pompstation van het ergste vuil te ontdoen.

Dan was de eindschoonmaak misschien toch wat makkelijker geweest 😉

Heb je zelf nog tips om de camper snel en efficiënt schoon te maken? We horen ze graag van je hieronder in de reacties!

Deel dit:

Comments 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.