De camperplaats – goedkoop én veilig overnachten

Als het de eerste keer is dat je een camper huurt, of als je er net één hebt gekocht, dan is een camperplaats vast niet iets wat je veel zal zeggen. Daarom wil ik het verschijnsel dat een camperplaats heet, hieronder wat meer uitleg geven. Ook de verschillen met een camping zullen aan bod komen.

Camperplaats

Camperplaats bord

Reizen met een camper staat voor veel mensen gelijk aan vrijheid. Je kunt slapen waar je wilt, en vertrekken wanneer jij dat wil. In Nederland mag je echter niet zomaar overal de camper neerzetten om te overnachten.

Dit is natuurlijk wel begrijpelijk. Het zal je maar gebeuren dat er iemand in de straat waar je woont zijn camper neerzet, de luifel uitdraait en de barbecue aansteekt. Alleen maar omdat er toevallig in de buurt een evenement gaat plaats vinden…

Om bovenstaande te voorkomen zijn er op veel plaatsen camperplaatsen aangelegd. Soms door de plaatselijke gemeente, soms zijn het particulieren en het kan ook voorkomen dat iemand er zijn brood mee verdient.

Een camperplaats is een terrein speciaal voor 1 of meer campers. Meestal mag je hier 24 uur blijven staan. Het kan gewoon een parkeerplaats zijn die de gemeente heeft toegewezen, maar het kan ook een terrein zijn dat met faciliteiten is uitgerust.

Het belangrijkste is dat je op een camperplaats in je eigen camper mag overnachten.  

Voordelen

Het voordeel van een camperplaats is dat het vaak in een stad of dorp is, of vlakbij evenementen terreinen of andere druk bezochte plaatsen. Je kunt er soms gratis en meestal voor maar een paar euro gebruik van maken. De kosten variëren tussen de 2 en de 20 euro, onder andere afhankelijk van het seizoen.

Daar komt nog bij dat op een camperplaats vaak meerdere campers staan. Daardoor is de kans op een bezoek van mensen met slechte bedoelingen een stuk kleiner dan wanneer je zomaar ergens met de camper overnacht.

Werking

Camperplaats in NederlandEen camperplaats kun je meestal vrij oprijden. Soms is er een automatische slagboom die na betaling omhoog gaat of een paal die na betaling in de grond zakt. Dan kun je voor onbeperkte tijd op de camperplaats blijven staan. Zodra je de camperplaats met de camper verlaat zul je opnieuw moeten betalen om er weer op te komen. 

Als je een camperplaats vergelijkt met een camping, heeft een camperplaats veel minder voorzieningen. Het kan zijn dat er een vaste tafel aanwezig is om gebruik van te maken. In sommige gevallen is er ook een sanitair zuil of sani-zuil aanwezig

Heel enkel ben ik een camperplaats met een toilet tegengekomen. Daar was dan ook een wastafel en een douche aanwezig. Een camperplaats is eenvoudigweg ingericht voor bezoekers die op doorreis zijn.

Verder is een camperplaats doorgaans niet bemand. Er is dan ook geen controle op wat er allemaal gebeurd, zoals bij een camping wel het geval is. Mijn ervaring is dat de sociale controle op camperplaatsen waar meerdere campers staan voldoende hoog is, en er daardoor geen rare dingen gebeuren.  

Camperplaats vinden

Een camperplaats vinden is erg eenvoudig. Je kunt ze via de speciale borden langs de kant van de weg vinden. Ook zijn er gidsen te verkrijgen waar de camperplaatsen allemaal in staan. Verder is internet een grote bron van informatie, ook op dit gebied.

Je hebt snel contact met andere camperaars, dus een avondje op een camperplaats kan onverwacht supergezellig uitpakken!

Wat is jouw leukste ervaring met een camperplaats? Laat het hieronder in de reacties weten!

 

Deel dit:

Comments 2

 1. Ik vind het een goed stuk en geeft een goed overzicht.

  Eigen ervaring:
  Ik heb nu ander halfjaar ervaring met mijn kamper en heb nu al ruim 10.000 km afgelegd in de afgelopen periode.
  Ik had al 40 jaar ervaring met het reizen met de caravan. Dat was een erg leuke tijd maar had wel zijn beperkingen.
  Nu hebben we een vrij gevoel, kunnen vaak dicht bij het centrum van stadjes staan en zijn binnen een half uur weer vertrokken als dat moet en op weg naar een volgende bestemming. We hebben alles gebruiksklaar bij ons.
  Het enige min-punt is voor mij het gemis van een (losse) auto. Je kan helaas niet overal komen met een camper en als je op een camping staat in Zuid-Europa is het moeilijk manoeuvreren door de smalle paden waardoor je niet telkens die camping wil afrijden.
  Maar nogmaals, ik ben nu een camperaar !!

  Maar het moet betaalbaar blijven en daarom heb ik met u contact gezocht.

  U moet mij nog eens uitleggen/laten zien hoe dat allemaal werkt dat verhuur.

 2. Ons hele leven gekampeerd. Altijd gezegd op mijn 70-jaar stop ik ermee. En dat is ook gebeurd.
  En een spijt dat we hadden. Wij waren trekkers en zwierven dan ook dwars door Europa. Ben nu 77-jaar en zie de groei van de Camper. Zeven jaar geleden werd het caravannen er niet gezelliger op. De camper begon aan zijn zegetocht. Op de parkeer terreinen zag je geen mensen meer die bleven allemaal binnen zitten en kon je dus geen inlichtingen krijgen over campings (ONGEZELLIG). Heb er nu weer bijna 6000-kilometer op zitten. Met ons Peugotje107 twee maanden gezworven door Frankrijk en Spanje het verste Cádiz. Onderweg BB-s en kleine hotelletjes. Ik weet niet of ik nog in een Camper wil. Kijk er wel nog steeds met een schuin oog naar onderweg. Goede zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.