Camper voorzieningen; Onmisbaar maar riskant!

Camper voorzieningenAls je veel ‘vrij’ kampeert met de camper, en dus niet vaak op de aangewezen kampeerterreinen vertoeft, zal je op den duur de camper voorzieningen moeten aanvullen.

Zo zul je schoon water moeten bijtanken, de vuilwatertank zal geleegd moeten worden en ook de inhoud van de toilettank, wat vaak geen hobby is, zal ergens moeten verdwijnen.  

De Sani-zuil

Hiervoor staat er op veel plaatsen een Sani-zuil (Of Sanizuil, sanistation). Een Sani-zuil wordt gebruikt om schoon water bij te vullen en de vuilwatertank te legen. Vaak kun je ook de afvalbak van het het chemisch toilet hier legen en omspoelen. En meestal is er de mogelijkheid om stroom af te nemen.

Pas wel op; dergelijke camper voorzieningen vergroten de kans op ziekte tijdens de campervakantie. 

Schoon water, stroom en legen toilet

Een Sani-zuil op een camperplaatsOm het je wat makkelijker te maken, heb ik hiernaast een foto toegevoegd van een Sani-zuil.  Bij deze zuil moet je betalen voor schoon water en stroom. Zie daarvoor de gleuf op het middenstuk.

Soms zijn dit gewoon Euro’s, maar het kan ook zo zijn dat je een specifiek muntje nodig hebt om mee te betalen. Dit muntje is dan verkrijgbaar bij het plaatselijke VVV kantoor of bij de camping beheerder als de camperplek nabij een camping is gelegen.

Aan de linkerkant van de zuil zit bovenaan een contactdoos om stroom af te nemen. Zorg er voor dat je de juiste stekkers meeneemt onderweg, want dit kan in de verschillende landen nog wel eens afwijken.

Op de foto zie je aan de onderkant van de zuil een grote klep. Hier kun je het chemisch toilet in legen. Zorg er wel voor dat de deze bak schoon is nadat je klaar bent met legen. Dat kun je doen met de groene knoppen die op het middenstuk zijn geplaatst. Dat is wel zo hygiënisch en fijn voor de volgende gebruiker. Sluit wel eerst de bak voordat je gaat spoelen! Dat spettert niet zo…

Ook zie je aan de linkerkant van de zuil een kraan om je toilet mee schoon te spoelen. Aan de rechterkant van de zuil zit een kraan om schoon drinkwater van af te tappen.

Hygiene

Kijk altijd even of alles goed schoon is voordat je gebruik gaat maken van een Sani-zuil. Je kunt je wel voorstellen dat in deze situaties een ziekte snel opgelopen is. De beste Sani-zuil is er één waarbij de voorzieningen ruimtelijk van elkaar zijn gescheiden (Dus niet zoals op de afbeelding). Dan is het gevaar van besmettingen het kleinst.

Vuilwatertank

Camper voorzieningen; de vuilwater put

Dan heb je nog de vuilwatertank die geleegd dient te worden. Hiervoor heb je een put nodig waarop je vuilwater mag lozen. Dit kan niet zomaar in elk willekeurig putje langs de kant van de weg. Veel van deze putten staan namelijk rechtstreeks in verbinding met het oppervlaktewater en dus niet met de rioolzuivering.

Vaak is er bij een Sani-zuil ook een put aanwezig waar je je vuilwater mag lozen. Zie voor de foto hiernaast een voorbeeld van zo’n put.

Ga in ieder geval niet met een half open kraan van de vuilwatertank wegrijden. Zo kom je wel van je vuilwater af, maar niet van het slechte imago dat je op die manier creëert!

Jouw camper voorzieningen

Heb jij nog andere manieren om je camper voorzieningen aan te vullen? Laat het hieronder in de reacties weten!

Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.