Dethleffs camper op locatie

Campers, hoe werken ze?

Hoe werken campers?We krijgen op feestjes vaak vragen als: Hoe gaat dat nou precies met slapen? En hoe werkt koken in een camper? Daarom hebben we een artikel voor je geschreven over de belangrijkste zaken die in en op een camper zitten en hoe campers werken.

Laten we onze camper als voorbeeld nemen.

Campers – de motor

Om te kunnen rijden hebben campers net als een auto een motor. Vaak is dit een sterkere motor dan in gewone auto’s omdat een camper groter is en dus meer wind vangt. Ook is een camper zwaarder belast dan een auto, omdat het een klein huis op wielen is. Om nog maar te zwijgen over alle spullen die je meeneemt als je er op uit trekt. De extra trekkracht van een grotere motor zijn dan meer dan welkom.

In de cabine

De cabine van de camperDe camper heeft twee zitplaatsen in de cabine. De bestuurder en de bijrijder zitten hoog, omdat een camper hoger op de weg staat dan een normale auto. Daardoor kun je veel zien; je kijkt vaak over de ander auto’s op de weg heen.

Grotere campers zoals de onze zijn voorzien van extra grote spiegels waardoor je goed kunt zien wat er achter en naast je op de weg gebeurd.

Zitplaatsen passagiers

Voor de passagiers is er in het woongedeelte van de camper plek om tijdens de reis te zitten. Je zit dan op dezelfde plek als waar je ook zit als je stilstaat. Je kunt tegenover elkaar zitten met een tafel er tussen. Dit wordt de treinzit genoemd. Deze plaatsen zijn voorzien van een gordel, zodat ook de passagiers veilig en volgens de regels vervoerd kunnen worden.

In onze camper hebben wij nog een tweede treinzit. Deze is voor twee personen en zit helemaal achterin de camper. Ook hier zitten gordels en mogen dus mensen tijdens de reis vervoerd worden. Naast elke treinzit zit een extra groot raam om naar buiten te kunnen kijken.

Als het donker wordt

Door de camper verspreid zitten verschillende lampen (spotjes). Deze kunnen allemaal onafhankelijk van elkaar aan en uit gezet worden. Ze werken op de stroom van een accu die speciaal voor het woongedeelte wordt gebruikt en die tijdens het rijden opgeladen wordt. Om de camper te kunnen starten wordt een andere accu gebruikt.

Opbergruimte

Opbergruimte onder de banken

Onder de banken van de treinzit kun je ruimtes vinden om grote spullen in op te bergen zoals laarsen, jassen en dekens. Ook is er een hangkast en een kast onder het aanrecht voor de keuken- en schoonmaakspullen.

Op ooghoogte is er rondom kastruimte die met kleppen geopend kunnen worden. Onder deze kastjes vindt je nog open ruimtes voor bijvoorbeeld tijdschriften, boeken en andere kleine dingen.

De keuken

Om te kunnen koken is er een gasfornuis. Vaak heeft deze 2 of 3 pitten. De pitten werken op gas dat in grote gasflessen wordt meegenomen. Boven het gasfornuis zit een raam die open kan tijdens het koken, zodat alle etensluchten naar buiten kunnen en niet in de camper blijven hangen.

Onder het gasfornuis zit een koelkast. Deze is niet heel groot, maar groot genoeg om boter, melk, kaas, wat pakken drinken, vleeswaren en een paar biertjes in mee te nemen. In de koelkast zit ook nog een klein vriesvakje.

Om de ruimte die de gaspitten innemen toch te kunnen gebruiken als er niet gekookt wordt, bijvoorbeeld om even een broodje te smeren, kunnen de pitten afgedekt worden met een glasplaat.

Naast het gasfornuis is een wasbak te vinden. Uit de kraan komt zowel warm als koud water. Het schone water komt uit een watertank die je van buitenaf kunt bijvullen. Het vuile water gaat naar een andere watertank die je van buitenaf kunt legen.

Het toilet

Achterin de camper vind je een grote ruimte die je af kunt sluiten met een deur. Dit is het toilet. Hier vind je 2 grote spiegels, een wasbak met warm en koud water en een vast toilet. Het toilet kun je net als thuis gewoon doorspoelen. Wat je doorspoelt komt in een aparte tank terecht waarin afbreekstoffen zitten die er voor zorgen dat er alleen nog maar vezels en vloeistof overblijven van wat er doorgespoeld is.

Slapen

Slapen in de alkoof

Boven de bestuurder en de bijrijder is een grote ruimte waarin een tweepersoonsbed gemaakt is. In feite is dit een soort hoogslaper die je met een trappetje vanuit het woongedeelte kunt bereiken. Daarom zie je vanaf de buitenkant ook dat uitstekende deel aan de voorkant van de camper.

De beide treinzitten kunnen omgebouwd worden tot een bed. De grote treinzit wordt een tweepersoons bed en de kleine treinzit een éénpersoonsbed. De kussen waar je overdag op zit worden s’ nachts gebruikt om op te slapen.

Verwarming

De camper kan ook tijdens het stilstaan verwarmt worden. Er is een draaiknop waarmee je de warmte kunt instellen. Op verschillende plekken zitten er gaten op voethoogte waaruit warme lucht verspreid wordt. Deze warmte wordt geproduceerd door de boiler die op het gas uit de gasflessen werkt. Deze boiler zorgt ook voor het warme water uit de kranen.

Deurtjes buitenkant camper

Aan de buitenkant van de camper zitten nog verschillende kleine deurtjes. Achter de grootste deur zijn twee grote gasflessen te vinden. Deze zijn voor het koken en de boiler.

Achter een kleiner deurtje zijn de beide watertanks van het toilet te vinden. Hier kan het water om door te spoelen bijgevuld worden. Ook kan hier de vuilwatertank van het toilet geleegd worden.  

Fietsen mee

Fietsenrek en XXL dakrek

Aan de achterkant van de camper zit een vast fietsenrek. Elke fiets kan vastgemaakt worden met gemonteerde grepen, waardoor de fietsen er stabiel op staan. Het fietsenrek  kan opgeklapt worden als hij niet gebruikt wordt.

Naast het fietsenrek zit een trap die uitgeklapt kan worden. Via deze trap kom je op het dakrek. Hier kun je eventueel een dakkoffer op bevestigen.

Zo dus!

Zo werken campers dus. Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten als je met een camper op stap gaat. We zijn erg benieuwd of het je leuk lijkt om eens met een camper op vakantie te gaan.

Laat het hieronder in de reacties weten, ook als je nog een andere vraag over campers hebt!

Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.