4 tips voor veilig en schadevrij rijden in een camper

Omdat een camper anders rijd als een personenauto, heb ik speciaal een artikel gewijd aan het rijden in een camper.

Hoogte

4 tips voor veilig en schadevrij rijden in een camperHet moge duidelijk zijn dat een camper groter is dan een personenauto. Sommige campers zijn niet veel groter, zoals een kleinere buscamper, maar de meeste campers zijn al gauw een stuk groter.

Je zult dan rekening moeten houden met de hoogte. Laaghangende takken, overstekende dakgoten, en soms zelfs overkappingen van benzinepompen zijn objecten waar je extra op moet letten.

Breedte

Ook de breedte is belangrijk om aandacht aan te besteden, met name bij het rijden op smallere (land)weggetjes.

Zo is de plek op de weghelft belangrijk om rekening mee te houden. Je wilt namelijk niet deels op de verkeerde weghelft of telkens door de kuilen van de berm rijden.

Als je op de weg rijdt kun je goed in je rechterbuitenspiegel zien hoe ver je van de berm af zit. Kijk dan in een lijn langs de zijkant van de camper naar de berm. Zo kun je voorkomen dat je telkens door de kuilen in de berm rijdt.

Het zelfde geld voor het kijken in de linkerbuitenspiegel.

Remmen

Rijden in een camper, let op het remmenOmdat een camper al gauw 2500kg weegt (en beladen vaak nog meer) zal je rekening moeten houden met een langere remweg. Om de vergelijking te maken, een gemiddelde personen auto weegt 1100kg.

Dit betekend dat je ver genoeg vooruit moet kijken om de verkeerssituaties goed in te schatten. Kun je de rotonde of kruising in één keer op rijden of moet je inhouden?

Kun je die vrachtwagen over 100 meter gewoon inhalen of moet je wachten op verkeer dat op de linkerbaan rijdt? Wees je dus bewust van wat er verderop zowel vóór als achter je rijdt.

Als je dit goed in kunt schatten hoef je niet telkens helemaal af te remmen en weer op te trekken. Het rijdt rustiger en comfortabeler en scheelt ook nog eens brandstof.

Rijgedrag bij rijden in een camper

Als eerste, je bent op vakantie, je rijd geen snelheidsrace. Geniet van de omgeving en van het rijden. Daar komt bij dat niet elke camper er op is gebouwd om comfortabel op topsnelheid te rijden.

Zo zijn campers met een alkoof (slaapruimte boven de bestuurder) door hun hoogte veel gevoeliger voor rij- en zijwind als lagere campers. Vooral bij windvlagen en het inhalen van grotere voertuigen zoals vrachtauto’s is dit goed te merken.

Comfortabele snelheid

Ga dus de snelheid rijden die je zelf comfortabel vindt. Vooral als je een lange afstand moet rijden, is dit aan te raden. Zo kom je niet oververmoeid op je bestemming aan.

Wees niet bang dat je anderen in de weg zit. Het is natuurlijk wel fijn als je in ieder geval zo hard als de vrachtauto’s rijd op de snelweg, om zo voor een goede doorstroming te zorgen.

Een hogere snelheid heeft ook een hoger brandstof verbruik tot gevolg.

Bochten nemen

Rijgedrag bij rijden in een camperVerder zal je rekening moeten houden met een hoger topgewicht van de camper. Dit betekend dat hij in scherpe bochten wat meer de neiging heeft om over te hellen.

Je kunt dit beperken door met een rustig tempo de bochten te nemen. Dit is vaak ook prettig voor het behoud van de inhoud van de kastjes en de manier waarop dat geordend is…

Meer weten?

Als je meer wilt weten over het huren van een camper, download dan ons gratis e-book: ‘Alles wat je moet weten bij het huren van een camper’. Vul hieronder je naam en adres in en je ontvangt hem direct!

Je gegevens zijn veilig bij ons. Wij hebben zelf ook een hekel aan spam.

Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.